Groot nieuws vanochtend

Groot nieuws vanochtend: A. en K., 22 en 19 jaar oud, zijn in Engeland! Na al die jaren van ellende en mislukte pogingen. De gedwongen tochten te voet, de nachten buiten op straat. De stress en de angst voor politie en medemens. Na al die nachten en dagen bij mij thuis is het hen gelukt!

Sinds ik het nieuws vanmorgen vernam, weet ik met mijn emoties geen blijf. Ik huil. Ik ben zo gelukkig en trots op hen. Op hun moed, hun doorzettingsvermogen en hun geloof in het leven. Zij zijn er altijd in blijven geloven, terwijl ik het al had opgegeven. Ze hebben hun middelvinger opgestoken naar die ongelooflijk absurde en onmenselijke jacht op migranten: “Not in my country”. Een mooie levensles!

A. en K., ik wens jullie eerst en vooral een goede ontvangst in het land waar jullie zo naar verlangden. A., ik hoop dat je op een dag als verpleegster zult werken, wat je zo graag wilt. En dat je glimlach en vreugde oprecht mogen worden en niet langer een dekmantel zijn voor je ellende en pijn. Blijf dansen, je bent een stralende meid.
K., jij bent een topkerel. Ik hoop dat je je fysiek zult kunnen uitleven in een nuttige job die je ligt. Daar verlang je zo erg naar, je hebt er zo veel zin in. En ook: blijf luisteren naar Ladysmith Black Mambazo, de groep Zuid-Afrikaanse zangers die je bij mij thuis hebt ontdekt en die een boodschap van liefde, vrede en harmonie uitdragen aan de wereld. Zij zijn echt inspirerend. Dit land heeft geluk dat het jullie mag verwelkomen!

Nee, A. en K. zijn geen criminelen, maar gewoon twee jonge mensen die zich in hun eigen land onveilig of bedreigd voelden. Die op een dag zijn gaan geloven in een beter leven elders, op een veilige plek. En die in onze landen iets heel anders hebben gevonden. A. en K., bedankt voor wie jullie zijn. Bedankt om in mijn leven te zijn gekomen. Jullie vrienden en de vrienden van jullie vrienden zijn welkom. Bedankt ook aan mijn kinderen om mij in al die maanden van opvang, ontmoetingen en solidariteit te steunen. Nathan, A. zegt dat het dankzij jou is dat ze er zijn geraakt: toen ze gisteren vertrokken, heb jij ze drie keer “Good luck” gewenst. Het bracht hen geluk. Bedankt. Bedankt. Bedankt. Bedankt ook aan het Burgerplatform om ons deze mooie ontmoetingen te schenken, en banden en solidariteit te smeden tussen mensen van alle landen. Het is echt de moeite waard om door te zetten.