TINTIN AKEI KONGO

Nadat ik mijn gezelschap had meegenomen naar Garage-à-manger, bezochten we in de namiddag het recent gerenoveerde Afrikamuseum in Tervuren.

Tegen elke verwachting in werd het een groot succes. De jongens vonden het fantastisch en luisterden heel aandachtig naar mijn eerder chaotische uitleg.

Hoewel hun vaderland Ethiopië ruim 500 km verwijderd is van het vroegere Congo, waren ze me vaak te snel af en konden ze mijn uitleg verschillende keren verbeteren.

We hielden de onvermijdelijke selfiepauzes en lachten ons meermaals krom. Bijvoorbeeld toen we langs een uitstalkast kwamen met een eenvoudige plastic jerrycan. De gele oliebidon van OKI, een heel bekend merk in Oost-Afrika, was omgevormd tot een emmer en uitgestald alsof het een geweldig kunstwerk was …

Ik liet hun ook twee dingen zien die me als kind nachtmerries bezorgden over Congo: de Luipaardman en de strip ‘Kuifje in Afrika’ van Hergé. Op het einde van ons bezoek deed ik hun dat stripverhaal ook cadeau in het Lingala. Ik laat het hierbij, maar geef jullie tot slot nog het bericht mee dat een van de jongens postte in ‘The Injera Group’:

“Today it was an amazing day. We spent the day in the biggest museum and we have seen a lot of things inside the museum like ancient musical instruments, household tools (OKI oil plastic), transport mediums, wild animals, insects and so many type’s of bird’s, different types of woods, cultural household material, spiritual material… we have seen so many things I can’t finish by listing out about what we saw…but I realised now 1 thing: without a translator and guide it’s not possible to go to museum… first I was bored to go to museum because I have gone before to another museum and it was a little bit of boring for me, but that previous museum was all about TINTIN and I was laughing and amazed by what RG sketched as short stories ….. but today, thanks for Dr. Marc, he was translating and guiding us for each and every thing inside the museum and I’m impressed about CONGO people, about what they have done in the past… and I WANT TO SAY THANK YOU FOR BELGIUM PEOPLE AND GOVERNMENT FOR KEEPING AND PROTECTING CONGO HISTORICAL MATERIALS. Finally Dr. Marc went to a bookshop and I was standing in front of the bookshop and Dr. Marc called me and I stand beside him and he surprised me by giving me TINTIN AKEI KONGO. I didn’t expected this present and I’m surprised still now… Thank you Dr. Marc for giving me this interesting book. All what I can say is thank you… So what I learned today: in the past SLAVERY is defined like this: black people (AFRICAN) when they were controlled by the rules and laws of white people which were different from the rules and laws for people of Europe and America…. But now for me it’s different from this, as in the present time THE SLAVE is the one who doesn’t want to READ AND LEARN. That’s how I can define SLAVERY. Until we don’t read and learn ourselves, we are under control of others people ideas, systems, and…. etc. I hope I’m not the only one who have learned 1 thing today… anyway again thank you Dr. Marc for the whole thing…”

P.S.: Mijn gasten stonden erop dat ik hun gezichten deze keer niet onherkenbaar zou maken.